UUTISKIRJE 5/2018
Kansainväliset pakotteet ovat nyt osa liiketoimintaa – tunne kauppakumppanisi ja pakotteiden sisällöt
Kansainvälistä kauppaa rajoitetaan ja säädellään muun muassa pakotteiden, rajoitteiden sekä vientivalvonnan avulla. Kerromme tässä artikkelissa, mitä ne tarkoittavat yritysten liiketoiminnan kannalta. 

Pakotteiden tarkoituksena on osana muita ulkopoliittisia toimia vaikuttaa toisen valtion tai ryhmän harjoittamaan politiikkaan tai toimintaan, jonka katsotaan uhkaavan kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta. Tällaista toimintaa voi olla esimerkiksi joukkotuhoaseiden levittäminen, kansainvälinen terrorismi tai ihmisoikeusloukkaukset.

Pakotteiden keinoihin kuuluvat muun muassa vienti- ja tuontirajoitukset, finanssipakotteet sekä matkustusrajoitukset. Pakotteiden kohteena voivat olla esimerkiksi tietyn valtion hallitus ja sitä lähellä olevat tahot, mutta niitä voidaan kohdistaa myös tiettyihin ryhmiin, jotka eivät välttämättä ole sidoksissa määrättyyn valtioon.

Kauppaa rajoittavia määräyksiä ja käytäntöjä asettavat muun muassa valtiot, YK:n turvallisuusneuvosto ja Euroopan Unioni (EU). Esimerkiksi EU:n pakotelistalla on artikkelin kirjoitushetkellä 33 maata - kansainvälisen kaupan kannalta merkittävämpiä niistä ovat Iran, Sudan, Syyria, Pohjois-Korea, Kuuba ja Venäjä. Pakotteita asettavista maista Yhdysvallat (USA) on ollut erittäin aktiivinen. USA on myös aktiivisesti rangaissut eri tahoja, jotka ovat rikkoneet USA:n asettamia pakotelakeja.

Tilanne muuttuu jatkuvasti, minkä vuoksi yritysten kannattaa tarkkaan seurata muuttuvia asetuksia, etenkin niiden maiden ja tahojen osalta, joiden kanssa yritys käy kauppaa.

Vinkkejä, miten asiakkaamme voivat suojautua riskeiltä


Kansainvälisen kaupan rajoitteet ja pakotteet ovat monimutkaisia, sillä eri tahot asettavat eri rajoitteita ja toimivat eri intressien mukaan. Listasimme alle muutaman vinkin, joiden avulla yritykset voivat paremmin varmistaa liiketoimien lainmukaisuuden. Suosittelemme myös tutustumaan Ulkoministeriön pakotteiden muistilistaan vientiyrityksille.

1.    Tutustukaa pakotteisiin ja rajoitteisiin sekä verratkaa niitä yrityksenne tuotteisiin ja toimintoihin

Tutustukaa tuotteisiinne ja niitä mahdollisesti koskeviin rajoitteisiin, sanktioihin ja lisensseihin. Kartoittakaa sijaitsevatko vienti- tai tuontikohteenne pakotelistoilla. Selvittäkää, onko yrityksenne henkilöstössä USA:n tai sanktiomaiden kansalaisia ja aiheuttaako USA:n pakotteet rajoituksia henkilöiden työtehtäviin. USA:n kohdalla on tärkeää huomioida, että USA:n pakotelait ovat voimassa myös silloin, kun henkilö, yritys tai tuote ei ole suoraan USA:laista alkuperää.

Jos viennin tiedetään tai sen epäillään päätyvän pakotteiden kohteena olevaan valtioon kolmannen maan kautta, tulee sitä tarkastella kuin vientiä suoraan pakotemaahan.

2.    Tutustukaa kauppakumppaneihinne

Selvittäkää liiketoimintanne eri osapuolten taustat. Taustan tarkistuksen voi tehdä esimerkiksi erilaisten Restricted party screening  -listausten tai -ohjelmistojen avulla. Mikäli osapuoli löytyy listoilta, pysäyttäkää liiketapahtuma. Listat elävät jatkuvasti, minkä vuoksi taustojen tarkistuksen tulee olla säännöllistä. Kuehne + Nagel seuloo osapuolia omien järjestelmien kautta ja tarvittaessa pysäyttää lähetyksen.

3.    Huolehtikaa dokumentoinnista

Varmistakaa, että kaikki tulliin, vientikontrolliin ja sanktioihin liittyvä lähetyksenne dokumentointi sisältää:
  • myyjän tiedot
  • ostajan tiedot
  • tullinimikkeen / HS code (viennissä min. 8 ja tuonnissa min. 10 numeroa)
  • alkuperämaan
  • kauppa-arvon ja valuutan
  • mahdolliset vientiluvat (tarkat tiedot)
  • yksityiskohdat lähetykseen liittyvistä sanktioista ja rajoitteista
  • export customs classification number = vientisäännöstelyluokitusnumeron
Tuotteiden vientivalvonnan alaisuuden selvittäminen on viejän vastuulla. Tuotteen valmistaja tuntee tuotteen tekniset ominaisuudet parhaiten, joten ensisijaisesti tuotteen vientivalvontaluokituksen määrittelee tuotteen valmistaja.
Mikäli yrityksenne ei ole tuotteen valmistaja ettekä ole varma tuotteen alkuperästä (osa komponenteista esim. USA:sta) ja/tai ominaisuuksista (esim. kaksikäyttö), pyytäkää myyjältä vastuusta vapautus. Mikäli ette ole varma tuotteen lopullisesta määränpäästä, pyytäkää ostajalta vastuusta vapautus (End User Certificat/Statement).

Lisätietoja kansainvälisistä pakotteista sekä kaupan rajoitteista
Haluatko saada tarjouksen, tilata kuljetuksen tai tietää lisää palveluistamme? Soita 0201 611 611 tai lähetä meille viesti.
About Kuehne + Nagel:
With approximately 79,000 employees at 1,300 locations in more than 100 countries, the Kuehne + Nagel Group is one of the world's leading logistics companies. Its strong market position lies in the seafreight, airfreight, contract logistics and overland businesses, with a clear focus on providing IT-based lead logistics and supply chain management services.

© Copyright Kuehne + Nagel 2018. All rights reserved.